Biztonságtechnika és Fémtermékek

Friss topikok

A megelőzésről-IV - Mit tudnak a széfek?

2014.03.12. 14:30 MüllerSchmidt

A múlt héten megosztottunk néhány technikai információt a széfek védelméről. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem minden a technika. Jól is kell tudni azt használni, felhasználni.

Hiába vásárolunk mi egy igazán jó és megbízható széfet, ha azt olyan helyre tesszük, ahol bárki láthatja. Véleményünk szerint az egyik és talán a legfontosabb dolog, hogy lehetőség szerint minél kevesebb embernek legyen arról tudomása, hogy egyáltalán mi otthon (üzletben, vagy irodában) rendelkezünk páncélszekrénnyel. Jobb, ha nem dicsekszünk ezzel, és nem vonjuk magunkra olyanok figyelmét, akiknek nem kell.pszt.jpg

A második nagyon fontos szempont, hogy jól rejtsük el a széfet. Ne legyen szem előtt. Találkoztam olyan ügyféllel, aki kimondottan díszes, esetleg antik hatású páncélszekrényt keresett, mert az jól illik a bútorához. Persze ha nincs más mód az elhelyezésre, hát érthető, de én mégis inkább azt javaslom, hogy rejtsük el, (főleg otthon) amennyire csak lehet.festmény mögött.jpg

Pl. nagyszerű megoldás lehet, a faliszéf (fali trezor, falba építhető széf) választása, amit leginkább építkezésnél, felújításnál a legpraktikusabb választás. A fali széfeket mindig főfalba építsük be, hiszen ez a legvastagabb falazata az épületnek, ez a legmegfelelőbb az előírás szerinti beépítéshez, és itt van a legkisebb esélye annak , hogy a fal átütésével férjenek hozzá a széfhez. A beépítésnél mindig betonágyba helyezve építsük be ( a beton vastagsága oldalanként függ a széf minősítésénél való előírástól, erről mindig tájékozódjanak a vásárlásnál). A betonba helyezésnél egy acélhálóval fogjuk körbe a széfet, hogy a beton még inkább megfogja. Fontos, hogy megbízzunk abban, aki beépíti a széfet, és lehetőleg ne egy egész ezermester stáb asszisztáljon hozzá. Egy megbízható kőműves, vagy festő éppen elegendő. A széfet szépen falsíkba lehet helyezni. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az elektronikus záras széfeknél az kezelőfelület kitüremkedik a széfből, és ez már mindenképpen a fal síkján kívül fog esni, így nehezebb lesz a széfet rejteni. A kulcsos zárú széfeknél ez nem probléma. Simán elé akaszthatunk egy képet, vagy elé tolhatunk egy szekrényt.

Még egy kis technika: tapasztalhatjuk, hogy a fali széfek esetében a széf test egészen vékony lemezből készül. Ne ijedjünk meg! Hiszen a befalazást követően a falazat fogja a védelmet biztosítani. A faliszéfek ajtaja azonban jóval vastagabb acéllemezből készül, mint a normál széfeké, hiszen ez az egyetlen támadási felület lehet, amit tovább nehezít a korábban említett fúrásvédő lemez, az elforgó acélcsapok, és a pántoldali védelem is.Black 3.jpg

Beépíthető széfeknél ajánljuk még a padlószéfeket, melyeket az épület aljzatbetonjába kell beépíteni. Ez is ugyanúgy síkba építhető, mint a faliszéf. Jó tanács: csak olyan padlószéfet válasszunk, amihez tartozik egy úgynevezett porvédő lemez. Ugyanis máskülönben a padlón összegyűlő por, kosz, a zárat könnyen tönkreteheti.

Bútorszéfek esetében, ahogyan az a nevében is benne van, a széfet célszerű bútorba elrejteni. A széfet itt is rögzíteni kell! Nem elég csupán a bútorhoz hozzácsavarozni. A bútoron keresztül a falhoz, aljzathoz is rögzítsük dűbel csavarok segítségével. ( a rögzítő csavarok általában a széfek tartozéka)

A bútorszéfeknél a rögzítésre vonatkozó előírás, hogy oly módon legyen rögzítve, hogy az 500 kg feszítőerőnek ellenálljon. A padlóhoz, falhoz történő rögzítéssel ezt az előírást tulajdonképpen teljesítettük is. (MABISZ D kategóriáig)

A páncélszekrények (MABISZ E kategóriától) esetében már 1000 kg feszítőerőnek kell, hogy ellenálljon a széf. Ezt az aljzatbetonhoz történő dűbelezéssel érhetjük el. Páncélszekrényeknél a gyártó szinte mindig adja a széfhez a megfelelő méretű dűbel csavart.

Az 1 tonna feletti szekrényeknél a rögzítés nem kötelező. A MABISZ G kategóriájú szekrényeket a zár mögé helyezett fúrásvédő lemezen túl egy úgynezvezett passzív zárszerkezet is védi. Ha a betörő megpróbálja felfúrni a zárat a passzív zár működésbe lép, és nyithatatlanná teszi a széfet. Nyitásához speciálisan képzett szakemberek, vagy a gyártó tud ezt követően már csak segítséget nyújtani. Ahogy lépkedünk egyre feljebb a minősítési kategóriákban, úgy kerül bele egyre több speciális biztonsági elem a szekrényekbe, amik egyre inkább lehetetlenné teszik a széfek illetéktelen nyitását.

A fentiekben ecseteltem, hogy mit is tehetünk mi, annak érdekében, hogy a vásárolt széfünk, páncélszekrényünk tényleg a biztonságunkat, nyugalmunkat szolgálják. Nézzük tovább mit is tehetünk még?

Ha lakásunk, irodánk, üzletünk be van kötve riasztórendszerbe, akkor egy egyszerű kábelezéssel ráköthető a rendszerre a páncélszekrényünk is. A széfek biztosítási értékhatára a riasztóba történő bekötéssel megduplázódik. (egészen a 70 millió Ft biztosítási értékhatárig így van ez, ezt követően kötelező a riasztóba való bekötés)

Amit még megtehetünk, hogy a kulcsot biztonságos helyen tároljuk. A széfek általában 2db kulccsal kerülnek forgalomba. Az egyik kulcsot célszerű jól elrejtve, esetleg máshol, más helységben tárolni, ha az egyik elveszne, még mindig ki tudjuk nyitni a széfet. De arra mindenképpen ügyeljük, hogy illetéktelenek se férjenek hozzá! FIGYELEM! Eszünkbe ne jusson a pótkulcsot a széfben tárolni!!! A nálunk lévő kulcs elvesztése esetén így nem tudjuk kinyitni a széfet, és ehhez szakembert kell fogadni, aminek pedig igencsak borsos ára lehet.

Ha számkódos záras széfet vásároltunk NE FELEJTSÜK EL A GYÁRI SZÁMKÓDOT ÁTÁLLÍTANI!

tasztatúra.jpg

kulcs.jpg

Lehetőleg olyan kódot válasszunk, amit nem felejtünk el, mert bizony ez is komoly problémákat okozhat a későbbiekben. Ha felírjuk a pin kódot, azt olyan helyen tároljuk, ahol biztosan más nem férhet hozzá! Minél kevesebben tudják a kódot, annál jobb. A legtöbb zár minimum 2 kódot ismer: menedzser kód + 1 felhasználó kód. Használjuk ki a számzár adta lehetőségeket és programozzuk fel mindkét kódot. A felhasználói kód elvesztésével még mindig nyitható a széf a menedzser kóddal.

A számzárak tudása, és a bennük rejlő lehetőségek megérnek még egy misét, így erről a későbbiekben osztok meg hasznos információkat az érdeklődőkkel.

Összegezve:

-          jól rejtsük el

-          ne verjük nagy dobra, hogy széfet vásároltunk. Minél kevesebben tudják, annál jobb.

-          az előírásnak megfelelően rögzítsük, vagy építsük be

-          ha van lehetőségünk rá, kössük be riasztórendszerbe

-          vigyázzunk a kulcsra, a pótkulcsot ne tartsuk a páncélszekrényben

-          a pin kódot jól jegyezzük meg, használjuk ki a számzárak adta lehetőségeket

A bejegyzés trackback címe:

https://femtermek.blog.hu/api/trackback/id/tr865856265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása