Biztonságtechnika és Fémtermékek

Friss topikok

A megelőzésről-III - Mit tudnak a széfek?

2014.02.25. 15:54 MüllerSchmidt

  1. De nézzük tovább, mit tudnak az általunk kínált széfek? Azt már leírtam, hogy nem lehet egy hajcsattal kinyitni. Ennek egyetlen titka van. Csak és kizárólag minősített, megbízható biztonsági zárakat használunk! Kaba variator.jpgEzeket a zárakat kifejezetten arra a célra fejlesztették ki, hogy széfeket, páncélszekrényeket, és különböző biztonsági tárolókat zárjanak vele. Természetesen ezek a zárak között is vannak különbségek, biztonsági fokozatok, melyeket mindig a megfelelő kategóriájú széfhez párosítunk.
  2. A kiváló minőségű, és minősített európai zárakon túl a zárszerkezetet egy úgynevezett fúrásvédő lemezzel védjük. Ez egy nagyon speciális lemez, mely a fúrás hatására, a fúrószál felmelegedésére megkeményedik. Ennek talán azért is van nagy jelentősége, mert azért az nehezen elképzelhető, hogy a korábban említett statisztika alapján, a betörő nekiáll fúrószálat cserélgetni abban a 4-10 percben, főleg, ha egyáltalán vitt magával.fúró.jpg

Az idő, minden esetben fontos tényező. Mondják, feltörhetetlen széf nincs, és ezt én sem kívánom cáfolni. Az viszont nem mindegy, hogy milyen eszközökkel, mennyi idő alatt lehet ezt megtenni.

  1. A zárakról ennyit. Aki viszont azt gondolná, hogy minek is a zárral bíbelődni, elég egy pajszer, és egyszerűen fel fogják feszíteni, nos ki kell ábrándítsam. Ez sem olyan egyszerű. Az igazi széfek oldal irányban, - mérettől függően felül és alul is csapokkal záródnak, melyek sok esetben forgó csapok. (nyitott ajtónál, a zár zárt állapotában a csapokat megfogva forgatni tudom) Ez nem azért van így, mert hanyag munkával lötyögősre szerelték! Az acélcsapok elforgásának nagyon is fontos biztonsági funkciója van. Ha betörőnk (tételezzük fel, hogy jól felkészült- bár azért ez sem biztos, hogy annyira jellemző), flexel szándékozna a csapokat elvágni, és ily módon kinyitni a széfet, a záró csapok elforognak a fexkorongon, jócskán megnehezítve ezt a műveletet. De maradjunk a pajszernál. Az igazi széf a pántoldalon is meg van erősítve. Ez sokszor kívülről nem is látszik. A kisebb széfeknél megerősített belső pánt, nagyobb széfeknél külső és belső pánt egyaránt védi a széfet.
  2. Ha már említettem a flexet - amit véleményem szerint nem valószínű, hogy a helyszínen sok betörő használ, már csak az időfaktort figyelembe véve, de a zaj hatás sem túl előnyös- azért minden előfordulhat, és elő is fordult már. Flex-el nyilván nem csak a pánt levágását, vagy a csapok átvágását kísérelhetik meg, de magát a széftestnek is nekirugaszkodhatnak. Ebből kiindulva vásárlásnál fontos szempont lehet, hogy ezt minél nehezebb legyen megtenni. A széfek, és itt kizárólag csak minősített termékekről beszélünk, különböző kategóriákba vannak sorolva. A minősítési kategóriák más-más biztonsági fokozatot jelentenek. Minél magasabb besorolású egy széf, a szekrény ajtó és falvastagságai ennek megfelelően növekedni fognak. Pl. egy MABISZ D kategóriás széf (EU-0 kategória), már dupla falvastagsággal rendelkezik. Tehát a betörőnek már 2 különböző vastag acéllemezt kellene átvágnia. A két acéllemez között pedig valamilyen egyéb anyag is található. (minősítéstől függően). A flexkorong különböző anyagokkal találkozik, egyes anyagok a nem megfelelő flexkorongba beleragadnak, beletapadnak cserélgetni kellene, , és ez idő, és idő, és idő…. Találkoztam olyan esettel, ahol a betörők egy ipari területen lévő üzletben egy páncélszekrényt ily módon próbáltak kinyitni. (MABISZ E kategóriás volt a páncélszekrény).betoro.jpeg A rendőrségi jelentés szerint nagyjából másfél órát dolgozhattak a szekrényen. Volt szerencsém látni ezt a megrongált szekrényt. Először a tetejét próbálták kivágni, de mivel ez egy kombinált szekrény volt, a felső része kasszaként működött, így annyi réteg választotta őket el a páncélszekrényről, hogy ezt hamar feladták. Ezután az oldalán flex-el egy U alakot vágtak rajta. Az acéllemezt átvágták, majd valami feszítővel ezt lehajlították. Következett a töltelék, egy acélháló, és egy újabb vastag acéllemez. A legutolsó rétegnél, másfél órás izzasztó és rendkívül zajos meló után feladták. Az üzlet bevétele és nagyon fontos iratok a páncélszekrényben maradtak!!!
  3. Ha már emlegettem az időfaktort, és a különböző eszközöket, és a széfek minősítési kategóriáit, akkor mindenképpen szóvá kell tegyem, hogy a széfek-páncélszekrények minősítése hogyan történik. Nem kívánok részletekbe bocsátkozni, a különböző EU-s és ezek magyar megfelelésű szabványait illetően, bár kétség kívül ez jelenti a besorolások alapját. A minősítések egy bevizsgálással kezdődnek. A terméket egy roncsolásos vizsgálatnak vetik alá, mely szigorú szabályok és szempontok szerint történik. Figyelembe veszik, hogy a széfet mennyi idő alatt és milyen eszközökkel tudják roncsolással kinyitni. Ezt egy úgynevezett RU értékben rögzítik. A széf besorolása ennek a mutatószámnak megfelelően történik. Az egyes biztonsági besorolási kategóriák lesznek az alapja a biztosító társaságok által felkínált biztosítási értékhatárnak. Pl. az említett MABISZ D kategóriás széf esetében ez 5 millió Ft-ot jelent, ha a széfet még pluszban rákötik egy riasztórendszerre, az értékhatárok megduplázódnak. Ez egészen a 70 milliós biztosítási értékhatárú széfekig így van, a riasztóba való bekötés a biztosítási érték megduplázását jelenti. Ilyen magas értékhatár felett már csak akkor érvényes az adott besorolás, ha a széfet bekötik riasztó rendszerbe.

A széfek, páncélszekrények biztonságossága, megbízhatósága azonban nemcsak technikai kérdés!

A vevőknek, ezeket az eszközöket használóknak is komoly feladatuk és felelősségük van abban a tekintetben, hogy ezek az eszközök valóban a biztonságukat szolgálják.

Erről bővebben a jövő héten írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://femtermek.blog.hu/api/trackback/id/tr275832425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.